Ulven borettslag - Geoenergi reduserer kostnadene med over 60 %

Ulven Borettslag, Oslo

88 st Energibrønner
320 m Dybde
441 Leiligheter

Samarbeidet resulterte i et driftssikkert geoenergisystem

Rototec ble betrodd samarbeid med Boligenergi AS for å dekke Ulven Borettslags oppvarmings- og varmtvannbehov med geoenergi. Samarbeidet med Boligenergi gikk som planlagt, og nå produseres varme og varmtvann til de 441 leilighetene i borettslaget med geoenergisystem som er nøye tilpasset borettslagets behov.

Boligenergi har nå arbeidet med Rototec som samarbeidspartner i tre år, og Rototec borer nå alle energibrønnene deres. Behovet for energiboring har vokst etter at Norge bestemte seg for å bevege seg bort fra olje og bruke mer geoenergi.

Situasjonen var at det eksisterende utstyret var gammelt, varmt vann ble distribuert i rør i bakken til 17 bygg fra et sentralt anlegg med elektrokjele og oljekjeler. Energiforbruket var høyt, og energileveransen sårbar ved driftsstans sentralt.

Ønske om en betydelig kostnadsreduksjon i energiforbruk var viktig for styret i Ulven Borettslag. Forbudet mot å bruke fossil olje til oppvarming etter 1. januar 2020 var også en pådriver.

Ulven Borettslag besluttet å installere et driftssikkert geoenergisystem. Rototec fikk ansvar for et omfattende prosjekt med leveranse av brønnpark i det store eiendomskomplekset. Oppdraget inkluderte boring av 88 dype borehull for leveranse av geoenergi til 19 nye autonome varmesentraler. Sentralt i Oslo i var 6 borerigger med tilhørende ekvipasjer i drift samtidig. Boringen av ca. 28.000 meter energibrønner ble gjennomført på 6 uker.

Akkurat som i alle energirelaterte investeringsbeslutninger er planleggingen avgjørende for at prosjektet skal lykkes. Slik våre utallige prosjekter viser fører korrekt dimensjonering av en brønnpark til kostnadsbesparelser både på kort og lang sikt.

Rototec har kapasiteten som skal til for å gjøre jobben – raskt og effektivt

Rototec og Boligenergi prosjektledere var grundige i tidlig fase av oppdraget. Prosjekteringen, grundig analyse av geoenergisystemets energibelastning, kontroller og justeringer av de termiske og geologiske parameterne ble utført, og fulgt opp videre i gjennomføringen. Boligenergi AS ble etablert for noen år siden og eies av OBOS og AF Gruppen. Selskapet fokuserer på å redusere energiforbruket i norske borettslag. Sammen med Rototec har de gjort Ulven borettslag til et mer miljøvennlig borettslag med en bærekraftig varme- og kjøleløsning.

Nå er eiendommene sikret miljøvennlig geoenergi på lang sikt, og i tillegg får Ulven Borettslag store økonomiske kostnadsreduksjoner i energibruken. Skiftet til geoenergi reduserer kostnadene med over 60 %.

Rekordhastighet – færre forstyrrelser

Rototec har en fordel over sine konkurrenter: de er ekstremt effektive takket være ekspertisen og erfaringen de har på fagfeltet.

"Her i Ulven klarte de å bore alle brønnene på bare noen få uker. De boret til sammen 88 energibrønner og brukte seks bor på jobben, som er helt uten sidestykke. Jeg tror de må ha satt norsk rekord med tiden de brukte og påvirket slik fremdriftsplanen for hele prosjektet", forklarer Knut Olav Knudsen, daglig leder i Boligenergi.

Fremtiden med Rototec er lys

Ettersom norsk lovgivning om bruk av olje har fått mange borettslag til å se på nye løsninger for oppvarming og kjøling, planlegger Boligenergi å fortsette det velfungerende samarbeidet med Rototec for å dekke dette behovet.

"Jeg tror fremtiden vår med Rototec blir lys. De er ledende i det norske markedet, og vi ser frem til å samarbeide med dem i mange år fremover", sier Knudsen.

"Jeg anbefaler samarbeid med Rototec til andre også. De har kapasiteten og kunnskapen som skal til for å få jobben gjort."

Ulven Borettslag, Oslo

  • 88 stk. borehull
  • Totalt ca. 28.000 meter energibrønner

"Vi har brukt Rototec til å levere geoenergi til oss i flere år. Prosjektet med etablering av geoenergi til Ulven Borettslag var et vellykket samarbeid mellom Rototec og Boligenergi. Prosjektet var komplekst, og vi er fornøyde med resultatet. Kombinasjonen av flere avanserte arbeidsmetoder, og lang erfaring er grunnlaget for Rototec ekspertise."

Nils Gregussen, Senior prosjektleder, Boligenergi

"Rototec har evnene og kapasiteten som skal til for å bli vår partner: de er et stort selskap med tilgang til mye utstyr og kunnskap om hvordan jobben skal gjøres. Å velge et mindre selskap var ikke aktuelt da boring i berggrunnen er en risikabel prosess, Uten god planlegging er det ingen som vet hva man vil finne før boringen starter."

Knut Olav Knudsen, daglig leder i Boligenergi, om samarbeidet med Rototec.

 

Dele:
Rototec-Bergvarme-for-borettslag_featured-img

Last ned bergvarmeguide for borettslag

Les mer om hvordan du sikrer et effektivt geoenergiprosjekt og hvorfor geoenergi er et utmerket valg til borettslaget.