Rototecs historie:
slik startet det

Mikko Ojanne - Rototec

På bare ni år har grunnlegger Mikko Ojanne gjort Rototec til et av Europas største geoenergiselskaper. Selv om han i dag har erfaring fra flere tusen energibrønner var det en tilfeldighet at han havnet i energibransjen.

Jeg har alltid vært interessert i teknologi selv om jeg ikke har høyere utdannelse på området. Da jeg var 24 år ble jeg kjent med Lasse Hautanen, som drev et vannbrønnfirma. Jeg jobbet som selger og han var en av kundene mine. Vi kom godt overens, og en dag ba jeg ham fortelle mer om hva han jobbet med. Lasse sa at det ville lønne seg å satse på bergvarmeboringer, selv om dette var en energi som hadde blitt utvunnet i 40 år allerede i Sverige.

Dette ble startskuddet for Ojanne i energibransjen. Han hadde en klar visjon om omfattende bergvarmeprosjekter i større eiendommer enn vanlige villaer og sammen med støtte fra Hautanen ble det startet et boreselskap for energibrønner. På bare to år økte salget til fire millioner euro, noe som førte til at et First North-notert svensk bergvarmeselskap åpnet øynene for Ojannes selskap, hvor han senere ble administrerende direktør.

Takket være forretningsavtalen klarte jeg å realisere drømmen min og investere pengene riktig. Jeg tenkte helt annerledes enn de fleste andre i den konservative borebransjen og jeg ønsket å utvikle virksomheten på en annen måte.

Rototec – en pioner i energibransjen

Da avtalen ble inngått hadde partene lignende planer for selskapets fremtid i bransjen, men etter noen år ble det klart at den felles visjonen var borte. Ojanne bestemte seg da for å starte et energibrønnselskap i Finland sammen med broren Timo. Den finske måten å drive forretning på viste seg å være nøkkelen til suksess.

Vi startet med å knytte finske kontakter og ansatte en finsk administrerende direktør. Vi utnevnte også en finsk bedriftsledelse som forsto finsk kultur, samtidig som vi omfavnet det beste fra svensk kultur. Bedriftskulturen er lite hierarkisk og i Rototec fokuserer vi mye på samarbeid. Jeg kan spørre installatørene om råd når jeg skal ta avgjørelser og jeg ønsker virkelig at alle skal ha mulighet til å være med og påvirke.

Geoenergibransjen har vokst raskt og Ojanne ser på Rototec som en pioner i en relativt konservativ bransje. Tidligere var det vanlig å bore hull med en størrelse på 5,5 tommer for uttak av geoenergi, selv om det ville vært både matematisk og fysisk bedre med hull på 4,5 tommer. Ettersom Rototec fortsatte å bore mindre hull, begynte andre i bransjen å bruke de samme dimensjonene.

I starten var visjonen vår å fjerne oljefyr fra eneboliger og erstatte dem med et miljøvennlig alternativ. Samtidig har teknologien og effektiviteten også gått fremover, noe som har gjort at også eiere av større bygninger har fått øynene opp for geoenergi. Det er ikke lenger mulig å se bort fra ressurseffektivitet i et system hvor oppvarming og kjøling kombineres.

Ifølge Ojanne har fjernvarmen i dag nådd smertegrensen, og kan ikke lenger konkurrere med geoenergi på priser eller miljøaspekter, da det i dag er mulig å utnytte geoenergi mer allsidig. Et energilager krever ikke like mye boring som før. Eksempelvis kan varme og kjøling lagres og brukes når behovet for oppvarming og kjøling oppstår etter årstidene.

Rototec - bærekraft

Bærekraft – kjernen i vårt arbeid

Vi implementerer løsninger som hjelper kundene våre å redusere både kostnadene og karbonavtrykket til eiendommene deres.