Uroen for klimaforandringen øker Rototecs tilvekst – har allerede boret 10 millioner boremeter i Norden

Den stadig større uroen for klimaforandringer og en økt etterspørsel etter miljøvennlig geoenergi driver Rototecs tilvekst. Kostnadseffektiv og fossilfri geoenergi tas i bruk i stadig større omfang i Norden, der berggrunnen skaper gunstige forhold for utnyttelse av den. Geoenergi er fornybar solenergi som har blitt lagret i bakken og som kan brukes til oppvarming og kjøling av bygninger.

I begynnelsen av august nådde firmaet en milepæl i sin tolvårige historie: 10 millioner boremeter. Dette tilsvarer en besparing på 216 584 tonn CO2-utslipp per år. For sammenligning skyld kan det nevnes at denne CO2-mengden tilsvarer 188 827 flyreiser fra Oslo til Bangkok eller 38 677 bilreiser jorden rundt. Takket være geoenergien som bores av Rototec sparer vi 524 926 oljefat per år, altså 1 438 fat per dag eller 60 fat i timen.

Bergvarme og kjølingen man får med geoenergi har begynt å brukes, i tillegg til eneboliger, også til sykehus, skoler, sykehjem, kjøpesentre, spahoteller og andre bygninger, også innen industrien. I følge en fersk undrsøkelse fra Sitra (Jubileumsfondet for Finlands selvstendighet), står boliger for 40 prosent av enkeltforbrukeres CO2-avtrykk, og størstedelen av dette kommer fra oppvarming og kjøling av boligen. I undersøkelsen nevnes også bergvarme som et mer miljøvennlig oppvarmingsalternativ. Geoenergi øker dessuten bygningens verdi og er lønnsomt, både økonomisk og som en investering i planetens fremtid.

«Vi gleder oss over å ha sett en større klimabevissthet og en kontinuerlig økning i etterpsørselen i Norden. I Norge vil bruk av fyringsolje til oppvarming bli forbudt i 2020, noe som har ført til en sterk økning i etterspørsel, og vi har akkurat vunnet et stort prosjekt til det nye sykehuset i Stavanger. I Sverige er klimaforandringen konstant aktuell og også der har etterspørselen etter miljøvennlig geoenergi økt fint. Likeledes er tilveksten sterk i Finland, først og fremst i store bygninger, som for eksempel Sokos Hotel Koli og kjøpesenteret Skanssi», sier Alexej von Bagh, administrerende direktør i Rototec Group. 

«Ti millioner bormeter er en prestasjon som jeg ikke en gang våget å drømme om da jeg startet firmaet i 2007. Det har vært fint å kunne følge med i firmaets tilvekst og utvikling og, ikke minst, samtidig gjøre noe bra for klimaet», sier Mikko Ojanne, viseadministrerende direktør i Rototec Group.

Mer informasjon:
Joanna Viileinen, markeds- og kommunikasjonssjef, Rototec Group, joanna.viileinen@rototec.fi eller tel. +358 40 538 33 66
Bilder: https://material.rotomap.fi


Rototec
Rototec er Europas største leverandør av geoenergiløsninger og en dreven bransjeinnovatør. Geoenergi er fornybar energi som gjenvinnes fra berggrunnen og som kan brukes til såvel oppvarming som kjøling av bygninger i alle størrelser. Rototecs heldekkende konsept omfatter hele prosessen fra energisystemdrøfting og -planlegging til montering. Rototec ble etablert i 2007 og har virksomhet i Finland, Sverige og Norge. I 2018 var konsernets omsetning 50 millioner euro. Mer informasjon om geoenergi og Rototec finns på adressen www.rototecgroup.com

Dele: